Pravica do Popravila

Pri DMT servisu smo zagovorniki pravice do popravila. Saj le na ta način po nepotrebnem ne polnimo smetišč z našimi elektronskimi napravami.

Proizvajalci že dlje časa na vsak način poskušajo zmanjšati popravila naprav in s tem povečati prodajo novih izdelkov. Pri temu prednjači Apple. Ampak tudi ostali sledijo temu.

Tudi zaradi tega na uradnih servisih podajajo izredno visoke cene popravil oziroma kar rečejo je, da popravilo ni možno. Vse z enim samim razlogom.

In tu pride na plano gibanje “pravica do popravila”, ki ga je ustanovila TRA. Del TRA-ja je tudi poznana spletna stran iFixit. TRA se zavzema za pravico do popravila na štirih področjih, in sicer so to medicinska oprema, kmetijska mehanizacija, elektronika za domačo rabo in oprema za podatkovne centre.

Na koncu moramo omeniti še okoljski vidik. Če napravo popravimo, ustvarimo manj odpadkov kot če jo zavržemo. V resnici trenutno proizvajalce subvencionirajo države, zlasti tiste, kjer končajo elektronske smeti. Kitajska je letos že omejila uvoz nekaterih smeti – večinoma plastike, tekstila in papirja. Tudi druge južnoazijske države so začele ostreje nadzorovati zakoniti in nezakoniti uvoz odpadkov.